Bengt ELDE
1939, Sweden

Name Bengt ELDE
Birth 1939

Beng Elde, känd för sina färgsprakande och detaljrika motiv. Han har ett glatt, naivistiskt uttryck i sitt måleri. Grammofonskivor, luftballonger och Tv:s julkalender är bara några av de platser där Eldes penna virvlat fram genom åren. Har haft utställningar i Italien, Danmark och Sverige. Bengt Elde verkar från sin ateljé i Stockholm.

\\\"När syskonen lärde sig latin och algebra började han måla. Bengt Elde, en man som älskar Gustavskorv, ett jox med trasan och Evert Taube. Men, framför allt annat, att måla. Inte ett vitt papper, inte en stor brandvägg, inte ett tomt ark utan att hans hjärta börjar bulta och fingrarna klia i ivern att fylla varenda kvadratmillimeter med de lyckligt lyriska, de friskt frodiga och absurt annorlunda motiven.

Syskonens akademiska bildning till trots blev Bengts skola en helt annan. I och för sig tog han sig lyckligt opåverkad genom både folkskolan och konstfack. Men det vardagliga slitet med målarpenseln var hans verkliga skola.

En ung Bengt knegade nattetid på sjukhus för att ha dagarna fria till att måla som en galning, och mången var den gryningstund då han föll till sömn över sina verk med näven hårt knuten om penseln.

Idag är han tavelmålare Bengt Elde. Inte konstnär, nej det låter för pretantiöst och högtidligt. För Bengt vill ju att hans konst ska konsumeras av alla. Ungefär som falukorv. \\\"En falukorv, två liter mjölk, en Elde-tavla och ett kvarts hekto smör\\\" Så ska det vara. Eller tavla och tavla, förresten. Varför inte en sillburk? En gjutjärnspanna? Eller en brevlåda. En man med en sådan fantasistormande hjärna klarar inte att hålla sig inom det fyrkantiga arkets ramar.
Grammofonskivor, luftballonger, TV:s julkalender är bara några av de platser där Eldes penna virvlat fram genom åren. Karln´ målade till och med tavlor åt hönsen i hönshuset på sitt landställe i Bergslagens allra djupaste skogar! Där gick vi barn omkring och varierade det dagliga lattjandet med upptäcksfärder bland frodigt älskande par, mustiga trädkronor och blommande båtar i Bengts ateljé, där varje tavla var som en berättelse, en saga.

Och så hästarna, förstås. De småfeta, krumbenta hästarna som prydde i stort sätt varenda ark. \\\"Inte ännu en hästjävul\\\" kunde jag tänka när ett nytt verk var färdigställt. men samtidigt var det ngt som saknades om inte de fyrbenta naivistiska krabaterna var med. Det ända som egentligen kunde slita Bengt från målarpenseln var ett parti fotboll på gräsplanen eller ett nattligt dopp i skärsjöns smekande vatten.

Det landskapet har han givetvis inte heller kunnat hålla sina fingrar ifrån. Allt från älgar till det tjoget faluröda stugorna och den vita herrgården på höjden i byn som knappt finns med på kartan finns i form av ett 30-tal tavlor stora som sju lagårdsdörrar. Förutom i kvarteren kring Södermannagatan i Stockholms allra ljuvligaste delar där Bengt verkar i sin ateljé finns han representerad lite var stans.

Favoritutställningsplatserna tar oss söderut, allra helst Köpenhamn eller Albisola vid norra Italiens kust. Men mest stolt är han över den jättelika fantasibåt som Astrid Lindgren-sjukhuset köpt in. \\\"Han målar som ett duktigt barn\\\" löd en tidningsrubrik uppsatt i Bengts sommarateljé.\\\"

Source: http://www.eldeshastar.se/index.php?option=com_content&view=article&id=44&Itemid=54

Naiv Figurscen I Blåa Toner by Bengt ELDE

Naiv Figurscen I Blåa Toner (-69)

Price SEK 1,200 (€144)
Estimated SEK 2,000
Trädgårdsvy by Bengt ELDE

Trädgårdsvy (-70)

Price SEK 5,500 (€608)
Estimated SEK 6,000
Nakenbadare by Bengt ELDE

Nakenbadare (-69)

Price SEK 1,300 (€145)
Estimated SEK 1,500
Hus I Grönska by Bengt ELDE

Hus I Grönska (1969)

Price SEK 1,100 (€105)
Estimated SEK 1,200
By using our service you accept the use of cookies.
I accept cookies Privacy