Connie DELLKRANTZ

Connie DELLKRANTZ
1919, Sweden

Also known as: CODE

Name Connie DELLKRANTZ
Birth 1919, Sweden
Lived & Active In Bollnäs, Sweden

Connie Dellkrantz flyttade till Bollnäs 1950 där hon såg en pittoresk småstad med vackra byggnader och miljöer. Hon är autodidakt och har tecknat sedan barnsben. Hon fann genast motiv i den äldre bebyggelsen i Bollnäs med omnejd. Connie målade gatumiljöer, gärna i pastell, höstdagar med löv, vårdagar med smältande isar, trafikmiljöer. Härliga varma målningar. Dellkrantz urmakeri på Trädgårdsgatan som sköttes av maken hade ofta en eller flera småtavlor till salu i skyltfönstret. Connie blev välkänd i staden.
När rivningsraseriet var som värst under 60-talet tog hon som sin uppgift att ”rädda” den älskade miljön genom att dokumentera den i opposition mot ett försvinnande kulturarv. En stor uppgift som delvis skedde i protest mot den förda ”utvecklingen”.
Ett stipendium 1976 förde Connie till den lilla byn Lindos på ön Rhodos. Hon överraskades av att hennes mönster och slingor fanns överallt i de svartvita kiselstenarna, golven och keramiken. Nu följde tre intensiva år med tusch, akvarell och olja då hon arbetade med visionära ornamentala bilder.
1979-1983 var det åter bollnäsbilder som gällde. Svartvit grafik som trycktes i sönernas verkstad på Granberg. Den grafik hon kanske är mest känd för bland Bollnäsbor.
Under senare delen av 80-talet och början av 90-talet faschineras hon åter av det grekiska landskapet och ljuset. En miljö hon gärna söker upp för färgerna, människorna och den positiva livslusten. Starka, färggranna och frihetslängtande målningar från medelhavet.
Under senare delen av 90-talet och i början på det nya seklet har Connie Dellkrantz sökt sig till dels gamla motiv och mönster från 50-talet och dels nyare friare kompositioner där färgen får spela mer fritt och obundet.
Connie Dellkrantz fick Konstakademins pris 1976; Bollnäs kommuns kulturstipendium 1988 liksom Oscar Björkmans stipendium samma år. Hon är representerad hos Statens Konstråd, landstinget, Hälsinglands Museum, ett flertal kommuner och privata samlingar. CD har ställt ut separat på Galleri Noll, Kristinehamn, 1970; S:t Nikolaus, Stockholm, 1972, Daagarssongården 1994 och ett flertal platser och gallerier samt på Museet i Konsthallen 1976, 1986 och en jubileumsutställning år 2000.
I samband med jubileumsutställningen presenterades boken Minnenas kvarter.

Source: http://www.bollnas.se/index.php/konstnaerer/connie-dellkrantz http://www.bollnasrepro.se/

By using our service you accept the use of cookies.
I accept cookies Privacy