Eric GRATE
1896–1983, Sweden

Also known as: GE, EG

Name Eric, Gustaf GRATE
Birth 1896, 14/8, Sweden
Died 1983, 3/8, Sweden

Eric Grate.

1896
Föds den 14 augusti i Stockholm.

1916
Studentexamen vid Södra Latin.

1916
Elev vid Tekniska skolan i Stockholm.

1917-20
Elev vid Konstakademien i Stockholm.

1922-23
Studieresor i Tyskland, framför allt i München.

1923-24
Resor i Italien och Grekland.

1924
Till Paris där han stannar till 1934.

1929
Inbjuden av Sveriges Allmänna Konstförening att ställa ut på Liljevalchs i Stockholm.

1930
Deltar i Otto G. Carlsunds internationella utställning av postkubistisk konst på Stockholmsutställningen.

1930-34
Deltar i en rad utställningar tillsammans med École de Paris-gruppen, bl.a. i Bryssel och Paris.

1931-32
Offentliga uppdrag i Paris.

1932
Anordnar på uppdrag av Ragnar Hoppe en utställning av postkubistisk och surrealistisk konst på Nationalmuseum i Stockholm. Utställningen visar verk av bl.a. Arp, Braque, Campigli, Carlsund, Chagall, de Chirico, Max Ernst, Grate, Kandinsky, Klee, Léger, Miró, Erik Olson, Picabia och Picasso. Utställningen blev årets konstskandal i Stockholm och för övrigt i hela Sverige.

1934
Återvänder till Sverige. Separatutställningar i Örebro, Karlstad och på Färg och Form i Stockholm.

1937
Deltar i världsutställningen i Paris.

1937
Folkvisan i Bromma läroverk.

1937-41
Årstiderna i Kanslihuset i Stockholm. De fyra vindarna i Göteborgs Rådhus.

1941-51
Professor i skulptur vid Konstakademien i Stockholm.

1943-55
Förvandlingarnas brunn på Marabou i Sundbyberg.

1945
Scenografi och kostymer till Sartres Flugorna på Dramaten i Stockholm, regi Alf Sjöberg. Ställer ut tillsammans med Hugo Zuhr på Konsthallen i Göteborg.

1946
Deltar i en samlingsutställning av svensk konst i London.

1947-52
Anadyomene i Hudiksvall

1948
Ställer ut tillsammans med Otte Sköld på Västerbottens Läns Konstförening.

1948-51
Tillsammans med Stig Dagerman, Hjalmar Gullberg, Ingemar Hedonius, Paul Hedqvist, Erik Lindegren, Egon Möller-Nielsen, Endre Nemes, Ragnar Sandberg och Alf Sjöberg ingår Grate i redaktionen för kulturtidskriften Prisma.

1949-56
Gudinna vid hyperboreiskt hav i Gävle.

1952
Deltar i Biennalen i Venedig.

1954
Separatutställning på Svensk-Franska Konstgalleriet i Stockholm.

1955
Separatutställning på Konsthallen i Göteborg. Deltar i Nordiska Konstförbundets utställning i Rom.

1956-58
Entomologiskt kvinnorov till Karolinska Institutet i Stockholm.

1959
Deltar i Biennalen i Antwerpen och i en skandinavisk utställning i Lima, Peru.

1960
Ställer ut i Lunds Konsthall, Norrköpings Museum och Kunstneernes Hus i Oslo. Tilldelas Sergelpriset.

1960-71
Vindarnas grotta för Fiskartorget i Västerås.

1963
Separatutställning på Musée d\\\'Art Moderne i Paris på inbjudan av franska staten samt på Musée d\\\'Ixelles i Bryssel och Musée des Beaux-Arts i Antwerpen.

1964
Ställer ut på Musée S:t Pierre i Gent, Belgien. Retrospektiv utställning på Konstakademien i Stockholm samt utställningar i Skövde och Eslöv.

1966-67
Bosatt i Paris på Cité Internationale des Arts.

1967
Utställer på Konstnärshuset och Thielska Galleriet i Stockholm och på Norrköpings Museum.

1971
Utställer med Endre Nemes i Prag, Bratislava och Ostrava. Deltar i NUNSKU-utställningen av svensk konst i Dakar, Senegal. Utställning på Galleri Cobra, Göteborg.

1976
Retrospektiv utställning på Liljevalchs Konsthall i Stockholm.

1977
Deltar i Fantasiens frigörelse tillsammans med bl.a. Endre Nemes, C.O. Hultén, Max Walter Svanberg, Gösta Kriland och medlemmar av Halmstadgruppen på Västerås Konstmuseum. Utställningen visas senare på Eskilstuna museum. Norrköpings museum och Hallands museum i Halmstad.

1983
Avlider den 3 augusti.

----------------

Efter avslutade studier vid Konstakademien i Stockholm reste den 26 år gamla Eric Grate på hösten 1922 ut i Europa med ett treårigt resestipendium på fickan. Det skulle komma att dröja elva år innan skulptören slutgiltigt vände åter hem till Sverige.

Grates resor tog honom till Italien och Grekland innan han år 1925 begav sig till Paris, vilket skulle komma att bli hans huvudsakliga vistelseort i närmare ett decennium framöver. Resans första år tillbragtes emellertid i Tyskland där framför allt München kom att tjäna som en tillfällig bas.

Pontus Grate skrev följande i sin artikel 'Eric Grate' vilken publicerades i "Nordisk konst i 1920-talets avantgarde - Uppbrott och gränsöverskridande", 1995: "Under vistelsen i München lyckades Eric Grate inte få tag på någon ateljé och i det pensionat vid Kaulbachstrasse där han bodde med sin familj var det inte möjligt att skulptera. Istället satte han igång med att teckna, måla och gravera. 'Har även köpt mig en stor och fin oljefärgslåda, i vars färger jag har en stor längtan få frossa', förtäljer han i ett brev från oktober 1922. Nära tjugo oljemålningar jämte ett tjugotal akvareller och en mängd teckningar och tuschlaveringar finns bevarade - och de innebar en så gott som fullständig brytning med Eric Grates konstnärliga förflutna. Nu hade han inte längre några beställningar att ta hänsyn till och säkert var det välgörande att få kasta loss från skulpturen ett tag: inom måleriet var han obunden, kunde gå mer förutsättningslöst till väga. Münchenbilderna bär vittne om en artistisk och mänsklig tjällossning. För första gången fick hans formfantasi och fabuleringslust, hans mångsidiga och mottagliga personlighet fritt spelrum att botanisera i världens 'outtömliga skatter av former', för att citera honom själv".

"Kristaller och fasetter" var ett av de konstverk som var inkluderade i Eric Grates utställning på Svensk-Franska Konstgalleriet i Stockholm våren 1954. I Asmund Arles anmälan av utställningen konstaterar artikelförfattaren att stora delar av Grates kommande konstnärskap utgått ifrån "Kristaller och facetter" medan Bo Lindwall omnämner en "utomordentlig hantverkare med finaste känsla för materialen och en formfantasi som väcker beundran, en salongsradikal med barometerns känslighet för klimatskiftningar".

Grate själv gav följande inblick i sitt konstnärskap i förordet till utställningskatalogen "Paris 1932 - 10 Nationer 24 Konstnärer" (utställning sammanställd av Grate åt Nationalmuseum i Stockholm på Ragnar Hoppes uppmaning), 1932: "Nya tankar kräva nya former och i den unga människan finnes en uråldrig värld av nya former...Konsten är ett slags magi, där tingens symboler slå upp fönstren mot nya världar, där nya klädnader vänta att omsluta diktade och ändå lika uråldriga former. Konsten blir den källa, vars vatten ger oss möjlighet att släcka vår törst efter nya äventyr, nya solar, nya skymningar".

Source: http://www.grate.se/eric/biografi.php http://www.bukowskis.com