Gösta ‘Gan’ ADRIAN-NILSSON

Gösta ‘Gan’ ADRIAN-NILSSON
1884–1965, Sweden

Also known as: GAN

Name Gösta ‘Gan’ ADRIAN-NILSSON
Birth 1884, 2/4, Sweden
Died 1965, 29/3, Sweden

Gösta Adrian-Nilsson studerade vid Teknisk Selskab skole i Köpenhamn, vid Kristian Zartmanns målarskola i Köpenhamn med Johan Rodhe som lärare. Han reser till Berlin 1913 och blir påverkad av Kandinskys måleri och i Der Sturm möter han expressionismen och futurismen. Han räknas som en betydande pionjär inom den svenska modernistiska konsten. Han var känd som en futurist, kubist och i slutet mest som surrealist.
1920 bestämmer sig GAN för att lämna Sverige för Paris. Hårt kritiserad, missförstådd och underskattad i hemlandet söker han sig nu någonting nytt, snart bosätter han sig i samma hus där Fernand Léger har sin ateljé. Svenskarna har haft svårt att förstå även Légers måleri, det talades om kubismens död och grannen Isaac Grünewald ställde sig frågande till såväl GANs som Légers konstnärskap. Brytningen från det svenska konstklimatet kom att vara av avsevärd betydelse för GAN, såväl för hans måleri som konstnärskap och personlighet.
Hans homosexualitet avspeglas i flera av hans verk. Han var fixerad vid sjömän och han dyrkade maskulin kraf och manliga idrottsutövare.
Mellan 1920 och 1925 bodde och arbetade han i Paris där han kom i kontakt med Fernand Léger och kubismen förstärktes. Under 1930-talet anslöt han sig till surrealismen.
Förutom oljemålningar finns akvareller med folkvisemotiv, samt gobelängkartonger, utförda av ekonomiska skäl snarare än konstnärliga. Hans sista och största retrospektiva utställningen var 1958 på Liljevalchs.

Representerad:
Nationalmuseum, Moderna Muséet i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, Malmö konstmuseum, Waldemarsudde, Kulturen i Lund.

Source: Internet