Mårten ANDERSSON

Mårten ANDERSSON
1934, Sweden

Name Mårten, ANDERSSON
Birth 1934, Sweden
Lived & Active In Bollnäs/Stockholm, Sweden

Mårten Andersson studerade vid Konstfacks linje för dekorativ konst, i två år. På somrarna fick han arbeta hos Jerk Werkmäster i Rättvik, en viktig inspiratör som kom att visa honom vägen till det seriösa måleriet. När skolan var slut tog Mårten med sig vännen Lennart Jirlow till Italien och de skrev in sig på den Fria Akademien i Florens. I Toscana fann Mårten Andersson hela västerlandets konsthistoria och insåg att den hälsingska provinsialismen och arvet från bonadsmålarna, Lim-Johan och Haaken Gulleson var Sveriges svar på italienarnas Botticelli, Donatello m fl. Italien blev en avgörande upplevelse för Mårten Andersson som återvände till Freluga i Hälsingland och fann att hans motivvärld gick alldeles utmärkt att kombinera med det italienska arvet. Varje målning som Mårten Andersson skapar har en alldeles egen historia, han leker med olika tolkningar och perspektiv som gör betraktaren lite rådvill och osäker. Skönheten hos de älskande klingar plötsligt falskt när man inser att de dansar livets ödesdans.
I början av 2000-talet uppmärksammades hans måleri stort och han har kallats för en \\\\\\\"Nordens Chagall\\\\\\\".
Som rigtigt ung fick han följa med fadern på målarresor och debuterade själv 1956 med en utställning i Konstmuseet i Bollnäs. Utställningen skapade ett genombrott i staden, bygden och människornas sinnen.

Separatutställning:
Museet i Bollnäs 1996, samt en retrospektiv utställning vid hans 70-årsdag, 2004, Länsmuseet i Gävle.
Offentlig utsmyckning: Bollnäs bibliotek, oljemålningarna Natten och Dagen 1993-1995 och Odjuret. På Brotorget, scenmålning, Blånande berg, gjord 1999.

Stipendiat: På Capri, San Michele 1959.

Källa: Sammansatt av olika källor från internet.

------------------------------------------------

Mårten fick i unga år följa med fadern på målarresor. Den unge MA hade en rasande aptit på livet och måleriet.
Efter utbildning på Konstfack kom han hem och debuterade 1956 med en utställning i källaren på Museet. Utställningen skapade ett genombrott i staden, bygden och människornas sinnen. Efter utställningar i Stockholm
och konstutbildning i Florens vidgades hans måleri och hans intresse. Mårtens utgångspunkt har alltid varit Hälsingland gärna med inslag av italienska Toscana, Capri. Att blanda denna i utländska ögon exotiska provins Hälsingland med för oss exotiska landskap och miljöer visar hur allmän och internationell han är i sitt måleri.

Mårten har hela tiden haft sin hemvist i Freluga 7 km väster om Bollnäs där människorna, landskapet och miljöerna format ett stort måleri.

MA har ställt ut ett flertal gånger på kända gallerier och konsthallar. 1996 ställde han ut separat på Museet. Med en respons från hälsingarna långt utöver allas förväntningar. 7850 personer besökte utställningen under fem veckor, bussresor anordnades från Gävle, helgutflykt med lunch på Scandic Hotel. Stockholmare reste hit för att försöka köpa. Den centrala målningen på utställningen hette Natten och dagen - en kraftfull oljemålning på ca 310 x 140 cm som skildrar den eviga kampen mellan natt och dag. Målningen är utförd 1993-1995 och är ett koncentrat av Mårtens färdigheter- lysande klar - och samtidigt mångtydig och enkel.

Samlat på Biblioteket finns förutom Natten och dagen även Odjuret, en typisk mårtenolja som också var med på utställningen, litografier i Mårten Anderssonrummet på biblioteket, alldeles egna stolar och bord designade och målade av konstnären etc.
Hälsinglands störste nu levande och folkkäre konstnär. Som visar oss sitt prunkande sagorike mitt emellan Toscana och Freluga, ett rike dit alla bjuds in att delta - i livets fest, i Mårtens rike!
Källa: http://www.bollnas.se/index.php/konstnaerer/marten-andersson

Source: http://www.bollnas.se/index.php/konstnaerer/marten-andersson