Rolf DALIN

1934, Sweden

Name Rolf DALIN
Birth 1934, Sweden

Rolf Dalin har målat i drygt tre decennier. Efter en rad tidiga experiment med olika material är hans skapande sedan länge helt koncentrerat till oljemålning. Hans ljusa lägenhet på gågatan mitt i Malmö vittnar om konstnärlig flit och målmedvetenhet. Överallt står färdiga eller pågående dukar lutade mot väggarna.Trots, eller kanske tack vare, att Rolf Dalin inledde sin konstnärliga bana relativt sent i livet har han aldrig gått någon konstskola. Att vara autodidakt gav honom en viss frihet att i egen takt renodla sitt eget personliga uttryck.

- I början försökte jag ibland måla som några av mina favoritkonstnärer, som Bengt Lindström och Erland Cullberg, men det blev aldrig bra.Och tur var väl det. Hade jag lyckats skulle jag aldrig ha kommit någonvart med mitt målande. Så fort du börjar härma någon annan vad gäller färger eller motiv, då har du gått in i väggen, säger Rolf Dalin.

Sin känsla för färg och form hämtade Rolf Dalin från sina 25 år i den grafiska branschen. År 1983 sålde han sina första tavlor, två år senare sade han upp sig från det ordinarie arbetet för att måla på heltid. Med händer, trasa och palettkniv skapar han numera fram sina egensinniga färgkombinationer och motiv på duken – rogivande eller chockerande, beroende på vilken sinnesstämning han råkar vara i just den dagen.

- När man är på riktigt risigt humör blir det vad jag brukar kalla \"krisbilder\". I dem finns det ett slags aggressivitet och de går ofta i rött, säger Rolf Dalin.

Ska man tro Helsingborgs Dagblads recension av en utställning på Galleri Hamnen i Viken för en del år sedan är det ”då Dalin är som mest brutal som hans målningar är som mest bärkraftiga och expressiva”. Rolf Dalin har sannerligen ingenting emot att chockera betraktaren. Tvärtom. ”Krisbildernas” nonfigurativa och starkt känslostyrda motivsfär skulle han aldrig kunna lämna helt därhän.

- Samtidigt vill jag också nå ut till så många människor som möjligt med min konst, säger han.

För den bredare konstpubliken är Rolf Dalin kansk mest känd för sina så kallade ”ljusbilder”, eller ”blå tavlor”, med motiv från Österlen. I dem använder han traktens speciella ljus för att skildra sin inre bild av ängar, hav och himmel under dygnets alla timmar. Till skillnad från ”krisbilderna” är atmosfären aningen sentimental, ofta helt i ro och alltid eftertänksam. Som kontrast till det ljusa Österlen står Rolf Dalins tredje favoritmotiv: stadsbilderna från Malmö, med alla dess brandgavlar, rivningskåkar och de så kallade ”bombhålen”.

-Det finns en intressant rörelse i de där rivningshålen där ett hus en gång stått, hur det ändras från dag till dag i takt med att grävskopan gräver, säger Rolf Dalin.

I detta ryms också hans fascination för Malmös gamla husväggar – en ensam och förfallen brandgavel, kanske med spår av de olika skyltar som suttit på den genom åren eller av halvtrasiga affischer som flagnar lager för lager.

- Väggarna kan se så olika ut. En dag skiner solen, en annan dag har det nyss regnat. När ljuset faller just rätt kan de vara så makalöst vackra, säger Rolf Dalin.

Utifrån denna ruffiga och av stadsmänniskan så lätt bortglömda skönhet mitt i vardagen skapar Rolf Dalin målningar med diffusa motiv, varierande färgskalor och skiftande temperament. Varje tavla bär på spår av konstnärens inre, men också av en stadsbild och en tid som känns allt mer svunnen – inte olikt en sönderriven affisch som nötts av tidens tand.

Source: http://www.mivagallery.se/konstnarer/36/

Komposition by Rolf DALIN

Komposition

Price SEK 1,900 (€170)
Estimated SEK 1,000
By using our service you accept the use of cookies.
I accept cookies Privacy