Rosa-Lie JOHANSSON

2004, Mexico/Sweden

Name Rosa-Lie JOHANSSON
Died 2004, Mexico
Lived & Active In 1940\'S In Uddevalla, Sweden

Rosa-Lie Johansson avled i Mexico City i augusti 2004. Kanske föddes hon i Uddevalla? På 1940-talet gjorde hon målningar med motiv hämtade från Uddevalla med omgivningar.
“Maestra Rosa Lie Johansson Pintura y Grabado” är rubriken på minnesutställningen hösten 2004 på galleri Salón de la Plástica Mexicana.
Via konststudier i Göteborg och Rom kom hon 1952 som student till The Art Student League i New York. Abstrakt expressionism var det hetaste på konstscenen. Som stamgäst på Cedar Bar mötte hon de stora inom ismen – Willem de Kooning och Jackson Pollock – och inspirerades av deras måleri.
År 1960 blev hon inbjuden att låna den amerikanska journalisten Alma Reed’s lägenhet i Mexico City. Den mexikanska mayakulturen var Reeds stora passion. Konst var ett annat intresse. De två kvinnorna hade träffats i New York. Eftersom Reed var ute på föreläsningsturnéer stod hennes lägenhet i Mexico ofta tom. Detta lägenhetserbjudande blev för Rosa-Lie början till en livslång vistelse i den mexikanska huvudstaden.
”Jag tilltalas av skillnaden mellan olika länder; många kulturer lever här sida vid sida med sina olika seder och bruk, speciella klädedräkter och olika karaktärer”, säger Rosa-Lie i en intervju.
Rosa-Lie Johansson gav sig av till Rom för att studera till muralmålare. Den drömmen gick inte i uppfyllelse. I stället blev det ett långt och framgångsrikt liv på en annan kontinent med många oljemålningar, litografier och teckningar som resultat.

Source: http://www.bohuslansmuseum.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePageWide.aspx?id=43430

Fjorden, Havsviken, Utanför Uddevalla by Rosa-Lie JOHANSSON

Fjorden, Havsviken, Utanför Uddevalla (1947)

Price SEK 500 (€51) Not sold
Estimated SEK 1,200
By using our service you accept the use of cookies.
I accept cookies Privacy