Hans GEDDA
1942, Sweden

Name Hans GEDDA
Birth 1942, Sweden

Hans Gedda, född 8 juli 1942 i Flen, är en svensk fotograf. Gedda var assistent hos Rolf Winquist, vars studio han drev i två år efter dennes bortgång. Gedda är mycket uppmärksammad för sina okonventionella porträtt på offentliga och betydande personer inom kultur- och samhällslivet. Han har fotograferat bland andra Nelson Mandela, Olof Palme, Andy Warhol, Jimi Hendrix, Monica Zetterlund, Margaretha Krook och Carl XVI Gustaf. Gedda arbetar även med dokumentära projekt samt reklamfotografi och egna stilleben och har haft flera utställningar både i Sverige och utomlands. Han är representerad bland annat på Moderna museet och Nationalmuseum.

--------------------

Hans Gedda är en av svensk fotografis stora personligheter. På ett karaktärsfullt, vaket, intresserat och personligt sätt har han sedan slutet av 1960-talet porträtterat både svenska och internationella storheter och skapat bilder som idag är ikoner världen över. Geddas produktion sträcker sig över ett mycket brett fält, hans bilder är gränsöverskridande där de olika genrerna vävs in i varandra. Han är fotografen som skapar mångbottnade och kreativa tolkningar av den han porträtterar. Han är den ständiga iakttagaren som betraktar människor, noterar och memorerar gester, miner och uttryck. Han ser det som andra inte ser, det som väcker ett intresse och tillför någonting utöver det vanliga.
Gedda föddes och växte upp i den sörmländska småstaden Flen. I skolan var han knappast någon mönsterlev, själv har han berättat:
"Som barn var jag ute i naturen jämt, det var mycket roligare än att göra läxor. Mamma bekymrade sig för mig och undrade vad det skulle bli av mig. Men så fick jag en kamera av pappa när jag fyllde tolv och sedan behövde ingen undra längre."
Så kom det sig att Gedda började fotografera och snart arbetade han också i den lokala fotoaffären i Flen. Men landsorten hade föga att erbjuda en aspirerande fotograf. Därför sökte sig Gedda vidare till närmaste storstad - Eskilstuna, där han fick gå i lära hos fotografen Teddy Arni. Efter militärtjänstgöringen fortsatte han till Stockholm och Ateljé Uggla. Där fanns den berömda porträttfotografen Rolf Winquist vars elever samlades i mörkerrummet. Det var också där som Gedda fick sitt genombrott med det välkända porträttet av Mumintrollets skapare Tove Jansson med blomsterkrans i håret. Efter det var karriären ett faktum och den ena berömdheten efter den andra ville låta sig förevigas av Gedda. Alltifrån kändisar till makthavare; Olof Palme, Jimi Hendrix, Monica Zetterlund, Nils Poppe, Tage Danielsson, Björn Borg och så den inte minst bilderna av Nelson Mandela.
Men Hans Geddas konstnärskap omfattar så mycket mer än bara porträtt. Exempelvis finns här serien med stilleben - där saker som i vanliga fall inte möts sammanfogas till spännande kompositioner. I en bod på tomten där Gedda bor samlar han alla möjliga föremål och material som han kommit över på ett eller annat sätt. Dessa blandas, placeras ut och tar bort och komponeras till dess att slumpen avgjort vad som skall komma att förevigas i en vinnande komposition. Själv har han berättat:
"Framför allt gäller det med både porträtt och stilleben att skapa magi. Det har vi väldigt lite i våra liv, det är väldigt sällan vi känner någon magi. Så det är målet jag vill ha, har jag skapat magi då har jag lyckats."
Källa: www.auktionsverket.se

Source: http://sv.wikipedia.org/wiki/Hans_Gedda