John ‘Jon’ JON-AND
1889–1941, Sweden

Also known as: JA

Name John, Erik Algot ‘Jon’ JON-AND
Birth 1889, Sweden
Died 1941

John Jon-And studerade på Valand i Göteborg. reste sedan till Paris, 1913, där han träffade Agnes Cleve på \\\"Academie de la Palette\\\", där de gick i lära hos le Fauconnier. I Paris kom de i kontakt med avant-garde kretsar och mötte konstnärsparet Vasily Kandinsky och Gabriele Münter. De båda var starka företrädare för den tyska moderna expressionismen och den franska kubismen samt medlemmar i den tyska konstnärsgruppen Der Blaue Reiter. Agnes Cleve och John Jon-And påverkades starkt av deras måleri, särskilt Cleve lyckades förena Matisse kolorit med det kubistiska perspektivet. Vänskapen med Kandinsky och Gabriele Münter bestod och under första världskriget kom det rysk-tyska paret till Sverige. I Stockholm fick de hyra Cleve/Jon-Ands Stockholmsateljé och Kandinsky tryckte grafik på en handpress som John Jon-And byggt. Tillsammans vistades de också i Källviken vid Gullmarsfjorden på västkusten, där paret Jon-And hade sitt sommarnöje. De starka färgerna och den vilda naturen inspirerade alla konstnärerna till många av deras betydande konstverk, tillkomna på 1910-talet.
1923 arbetar han med Göteborgsutställningen. Han arbetar på Lorensbergsteater som dekorationsmålare sedan vid Konserthusteatern i Stockholm och blev därefter knuten till Kungliga teatern, Operan, där han i slutet av 20-talet efterträdde Isaac Grünewald, något som anses vara en anledning till att Jon-Ands måleri sedan dess hamnat i bakgrunden. Han blev ordinarie chefsdekoratör 1927. Han var expressioniskt uttrycksfull och blev en av den Svenska teaterkonstens förnyare. Han har även gjort karikatyrer med en frodig humor, teckningar, samt etsningar och utgav själv en serie litografier med Lorensbergsteaterns artister, hans samlade kamratporträtt i, Konstnärer, år 1941.
På Nationalmuseum 1944 ordnades det en minnesutställning för honom, som året därpå även visades på Konsthallen i Göteborg.
Representerad: Nationalmuseum i Stockholm, Moderna Muséet.

Source: http://www.bukowskis.se