Reinhold LJUNGGREN
1920–2006, Sweden

Name Anders, Reinhold, LJUNGGREN
Birth 1920, 9/1, Sweden
Died 2006, Sweden


Reinhold Ljunggren, föddes 1920 i Vittaryd, Småland och dog 2006. Han var bildkonstnär och grafiker och utbildade sig på Tekniska Skolan, hos både Edvin Ollers, och Otte Sköld och senare på Konstakademien. Han är känd för sina ödsliga naturstudier och sina idylliska stadsskildringar. Han bodde under cirka 30 år i staden Trosa, något som också märks i hans motivkrets, vilken ofta fångar dess småstadsidyll samt omnejd. Han är idag representerad i Nationalmuseums samlingar i Stockholm, Moderna Muséet i Stockholm och i Bonniers porträttsamling i villa Manilla på Djurgården i Stockholm. Svenskt konstnärslexikon skriver att han har "fulländat den intima realism med vilken han från debuten väckte uppmärksamhet"..."känd som den naiva saklighetens målare".

-----------------

Reinhold Ljunggren studerade för Edvin Ollers och Otte Sköld samt vid Konsthögskolan. Han företog resor till Frankrike, Danmark o ch Spanien.
Reinhold Ljunggren bodde drygt trettio år i Trosa varifrån han skildrat naturen och småstaden med stor detaljrikedom. Han målade i olja, men övergick senare nästan helt till grafiken.
Bland porträttmålningarna kan nämnas Gustav VI Adolf, nuvarande kungafamiljen, Gunnar Ekelöf, Sven Deblanc, Evert Taube och Jarl Kulle. Många av hans cirka 120 porträtt finns på Gripsholms slott. Många är de svenska hem som idag pryds av några av hans 270 litografier med upplagor i olika antal.
Reinhold Ljunggren är representerad hos: Nationalmuseum i Stockholm, Moderna Muséet i Stockholm och Hantverksinstitutet, Bonniers porträttsamling i villa Manilla på Djurgården i Stockholm.

Source: Art Signature Dictionary