Edvin OLLERS
1888–1959, Sweden

Also known as: EO, Olsson

Name Edvin OLLERS
Birth 1888, 28/3, Sweden
Died 1959, 2/12, Sweden

Edvin Ollers, ursprungligen Olsson, var en konstindustriell formgivare och målare, som hör till den svenska glaskonstens förnyare. Ollers studerade vid Konstindustriskolan i Stockholm och på Konsthögskolan Valand i Göteborg. 1917 anställdes han vid Kosta, där han med inspiration av medeltida glas formgav hyttarbetade glas, som skålar, kannor, terriner och vinglas, i främst grön- eller blåtonad glasmassa. Året därpå övergick Ollers till Reijmyre, där han framställde samma typer av glas, och fortsatte 1926 till Elme glasbruk, för vilket han ritade föremål med slipad dekor i sval 20-talsklassicism. Omkring 1930 var Ollers verksam vid Limmared, för att 1931 återgå till Kosta. Ollers har även arbetat vid Alsterfors, Åfors och Ekenäs glasbruk, samt ritat konst- och brukskeramik för Upsala-Ekeby, tecknat förlagor till tenn- och silverarbeten, samt komponerat bokband.
Offentlig utsmyckning:
Altartavla i Jakobs kyrkas gravkapell, Stockholm, altartavlan i Hyltebruks stenkyrka, al seccomålning i Katarinakyrkan i Stockholm, samt gjort kartonger till arbeten i glas, fajans, silver och tenn.
Representerad:
Moderna Muséet i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, Östersund, Västerås, Uddevalla, Statens Museum för Kunst i Köpenhamn och Rhösska muséet.

Source: http://www.bukowskismarket.com