Greta KNUTSON-TZARA
1899–1983, Sweden

Also known as: GK

Name Greta KNUTSON-TZARA
Birth 1899, Sweden
Died 1983

Greta Knutson-Tzara studied with Carl Wilhelmson, at the Art Academy in Sweden and later in Paris with Andre Lhote. She painted still lifes of flowers and fruits. From 1929 she lives and works in Paris. Her paintings were originally closest primitive naive, to later move to a bright stylized naturalism and up to a moderate cubism.

Greta Knutson-Tzara studerat för Carl Wilhelmson, vid Konsthögskolan och senare i Paris för Andre Lhote. Hon målade stilleben med blommor och frukter, hållna i svala spröda toner. Hon var både en del av Dada-rörelsen och senare surrealismen och var bosatt och verksam i Paris sedan 1929. Hon deltog i Les Surindépents årliga salonger och var gift med den rumänske dadaisten Tristan Tzara till 1938. Hennes måleri var från början närmast primitivt naivistisk, för att senare övergå till en ljus stiliserad naturalism och fram till en moderat kubism.
Representerad:
Nationalmuseum i Stockholm, Moderna Muséet i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, museum i Tours.
Källa: Internet
---------------
Greta Knutson-Tzara föddes i Stockholm 1899 och utbildade sig tidigt inom måleri och teckning. Studierna företogs vid Carl Wilhelmsons konstskola i Stockholm 1918-1919, Konstakademien 1919-20 och även för André Lhote i Paris 1921-22.
Under studietiden i Paris mötte hon surrealisten och poeten Tristan Tzara. De gifte sig 1925 och deras son Christophe föddes två år senare. Tillsammans rörde sig paret Tzara bland Paris förnäma konstkretsar, med bland andra André Breton, Diego Giacometti, Joan Miro, Eric Grate och Man Ray. Greta Knutson-Tzara medverkade i flera framgångsrika utställningar under slutet av 1920-talet, på Galleri Zborowski och les Surindépendants i Paris samt på Galerie Moderne och Svensk-Franska Konstgalleriet i Stockholm.
Knutson-Tzara är känd för sina stilleben med blommor och frukter i svala färger. I början av sin karriär målade hon i en primitiv, naivistisk stil, senare drogs hennes måleri mer mot en stiliserad naturalism och modern kubism. Under slutet av 1930-talet övergick hennes måleri från postexpressionistiskt måleri till ett alltmer realistiskt måleri, med inriktning på stilleben, interiörer och porträtt.
Under andra världskriget levde Greta i Aix-en-Provence där hon aktivt deltog i motståndsrörelsen. Greta var även författare och skrev essäer, dikter och konstkritik i den litterära tidskriften Empedocle. 1946 deltog Greta i ”Exposition internationale de l’art moderne de l’Unesco” på Musée d’Art Moderne i Paris och 1947 i nordiska samlingsutställningar. 1950 ställde hon ut tillsammans med bland andra Braque, Léger och Matisse på Länsmuseet i Gävle.
Greta var mycket engagerad i samhällsfrågor och engagerade sig i slutet av sitt liv i kvinnorörelsen. Under några år på 1970-talet deltog hon i stora internationella utställningar av kvinnliga målare i Berlin och i Frankfurt och 1980-81 i den stora utställningen ”Andra hälften av avantgardet” i Milano och Stockholm. Samma år visades en retrospektiv utställning på svenska kulturhuset i Paris 1980 och på Thielska Galleriet i Stockholm 1981.
Greta Knutson-Tzara är representerad på Nationalmuseum, Moderna Museet, Göteborgs Konstmuseum, museet i Tours, Frankrike och representerad i Centre Culturel Suédois i Paris.
Källa: Bukowskis