Ivan CONSTANTIN
1887/1895–1946, Sweden

Also known as: Iwan Constantin Johansson

Name Ivan, (Constantin Johansson) CONSTANTIN
Birth 1887/1895, Sweden
Died 1946

Enligt olika källor född 1887 eller 1895-

Bildkonstnär född 1887 i Timrå. Död 1946 i Stockholm. Hans far var bokhållare på Wifsta varv och kom från Trässberg i Skaraborgs län. Modern hade flyttat in från Bollnäs. Familjen flyttade många gånger och var under en tid boende i Östersund. Från slutet av 1800-talet var de bosatta i Stockholm. Han studerade 1905-1910, först vid Althins målarskola och därefter vid Konstakademin i Stockholm. Han tog sitt andra förnamn som artistnamn. Efter studietiden omkring 1910 kom han till Leksand.
Han debuterade 1912 med 30 oljemålningar i Hultbergs Konsthandel. I november samma år har han en utställning på Hamngatan 16, salong Joël, tillsamman med konstnären Anders Altzar från Leksand. Han hade anknytning till Skebergs konstnärskoloni i Leksand. 1913 gifte han sig med en Leksandskulla, Frida Elisabet Horn. Hennes far hade en liefabrik i Skeberg utanför Leksand. I Karl-Erik Forslund bok, Från källorna till havet, del IX, Leksand, finns på sidan 176 en bild, I Horns Liesmedja, efter en av hans målningar. Samma bild finns även representerad i bokverket Dalarna. 1921 gjorde han vinjetten på titelsidan till Johan Nordlings bok, Berg och Buda, även ett tecknat porträtt av författaren, samt dekorerat i hans hem i Skeberg.
Han och hans maka fick sex barn, alla födda i Leksand.
Han var ofta ute på resor och målade, bland annat i Stockholm och Örebro.
Offentlig utsmyckning: en stor tavla på Domnarvsbron med järnverket i bakgrunden hänger i sessionsalen på SSAB Tunnplåt i Borlänge, vägg- och takmålningar i biografen Palladium i Borlänge, samt dekorerat Dir. Nils Adamssons stora villa i Äppelviken.
Han hade även porträttbeställningar och har bland annat målat både Jussi och David Björling. Porträttet av Jussi Björling finns i en biografi om sångaren som heter, Guldstrupen.
Representerad: i Livregementets grenadjärers konstsamling med, Kökspigan.
1927 flyttade familjen till Stockholm. En av hans döttrar har berättat att de flyttade ofta inom Stockholm och hon och hennes syskon ständigt fick byta skola och kamrater. På somrarna bodde de ute i skärgården och många av hans motiv är hämtade därifrån på tavlor från 1930-talet.
Han hade även elever i hemmet och var en mycket omtyckt lärare. Folke Gottfrid Grütter var hans elev 1944-1946.
Han har på senare år uppmärksammats med en utställning i Leksands Kulturhus våren 1996 och han var en skicklig konstnär på många områden, men även en stor familjeförsörjare. Detta innebar att många tavlor, efter flytten till Stockholm blev av, mat-och-potatis karaktär. Att en konstnär snabbt målar schablonartade tavlor enligt en konsthandlares önskemål, är inte bra vid den totala bedömningen av ens produktion. Han avled endast 59 år gammal och är begravd i Stockholm.

Source: http://www.lexikonettamanda.se/show.php?aid=21976