Tove JANSSON
1914–2001, Finland

Name Tove, Marika JANSSON
Birth 1914, Finland
Died 2001

Tove Jansson var dotter till Viktor Jansson och Signe Hammarsten-Jansson, syster till Lars Jansson och Per Olov Jansson. Hon var finlandssvensk författare och konstnär och fick professorsnamn 1995. Hon dog 27 juni 2001 i Helsingfors, Finland.
Tove Jansson är framför allt känd för sina böcker och den tecknade serien om mumintrollen. Utöver sina egna böcker har hon bland annat målat tavlor och även illustrerat Nalleresan av Solveig von Scholtz , J. R. R. Tolkiens Bilbo - En hobbits äventyr och Lewis Carrolls Snarkjakten och Alice i Underlandet. En känd sångtext finns också bland hennes alster - \\\"Höstvisa\\\" med musik av Erna Tauro.
Tove Jansson föddes i Helsingfors 1914. Hennes mor, Signe Hammarsten-Jansson, var svensk konstnär och hennes far, Viktor Jansson, var en finländsk skulptör. Under hennes uppväxt tillbringade familjen vintern i en ateljé och sommaren på Blidö i Stockholms skärgård. Blidö är också modellen för Mumindalen i Tove Janssons böcker om mumintrollen.
Toves yrkesval som ung var självklart, hon skulle också bli konstnär. Redan som 15-åring reste hon till Sverige för att studera teckning vid Konstfack i Stockholm. Efter studierna reste hon runt i Europa, bland annat till Tyskland, Italien & Paris. Under studietiden fick hon hjälpa till att försörja familjen genom att illustrera i tidningar och böcker. Efter avslutade studier återvände dock Tove till Finland och slog sig ned i Helsingfors där hon blev tecknare för den politiska skämttidningen Garm. Denna populära tidning skapades i Finland 1923 av Henry Rein och den vände sig främst till den svenskspråkiga befolkningen i Finland och skrevs på svenska. Tidningen ironiserade politik och kunde förlöjliga till exempel kommunism och nazism. Tidningen hade ändå en viss högerpolitisk inriktning och under andra världskriget bekraktades den som pronazistisk av vissa. Tove Jansson tecknade bland annat tidningens framsida. Det var också här som hon också för första gången ritade en figur (en snork) som liknade Mumintrollet som hon använde den som signatur till sina bilder. När Henry Rein dog 21 augusti 1953 upphörde tidningen trots dess populäritet.
Tillsammans med sin bror Lars Jansson, började Tove teckna serier och ge ut böckerna om mumintrollen. 1945 gav hon ut den första muminboken, Småtrollen och den stora översvämningen. Men det egentliga genombrottet för Tove Jansson som barnboksförfattare kom med boken Trollkarlens hatt (1948). Den översattes till engelska, vilket banade väg för muminböckernas översättning till andra språk som i dag är över 30 stycken! Tove och Lars skaffade sig också en ö, Klovharun, vid Pellinge i skärgården, där hon kom att tillbringa somrarna precis som hon tillbringade barndomens somrar på Blidö. 1995 donerade Tove Janssson stugan på ön till Pellinge hembygdsförening för att säkerställa skötseln av den unika miljön. Stugan kan idag hyras veckovis av intresserade.
När Tove Janssons mamma, Signe Hammarsten-Jansson, dog 1970 bestämde sig hon och Tuulikki Pietilä, som var hennes livskamrat även om förhållandet mellan dem aldrig offentligt klargjorts, för att ge sig ut på en lång resa. Under den resan började Tove Jansson övergå till att skriva för vuxna, istället för att som tidigare bara rikta sig till barn.
Janssons mest kända böcker, de om Mumintrollen, målar upp en sagobetonad fantasivärld där figurerna inte är människor men kanske just därför så mycket mänskligare i sina ofta väldigt utpräglade personligheter. Ofta strävar de efter att finna en mening, kanske inte med livet men med tillvaron som den ser ut just för stunden. Andra återkommande teman är det konstnärliga skapandets vedermödor och de ständigt hotande katastroferna. Liknande teman går igen även i Toves vuxenlitteratur, skriven på 1970- och 80-talen.
Huvudpersonen i muminberättelserna är oftast det nyfikna Mumintrollet själv. Bland figurerna finns bland andra den träiga Hemulen med samlarmani, den ångestfyllda Filifjonkan, den självupptagne Muminpappan, den kompromisslösa Lilla My, den rastlöse Snusmumriken och den räddhågsne Sniff.
Ofta hämtade Jansson inspiration till historierna och gestalerna från händelser och människor i sin egen närhet: Muminmamman har många drag gemensamma med hennes egen mor och Too-ticki är ett porträtt av livskamraten Tuulikki Pietilä. Huvudpersonerna i Sommarboken, en liten flicka och hennes farmor, är modellerade på Janssons brorsdotter och mor. Handlingen är ofta förlagd till Helsingfors eller den finska skärgården.
Tove Jansson-priset ges sedan 2002 var tredje år till minne av Tove Jansson åt en person som förtjänstfullt verkat för barn och ungdomskultur i Finland. Men hon har också själv vunnit ett stort antal priser.
Dessutom utnämndes hon till hedersdoktor vid Åbo akademi 1978, och till professor 1995.

Source: http://www.tovejansson.se/livet